söndag 19 november 2023

Chicken Korma


1 kg kycklingfiléer

smör eller olja att steka i


1 dl neutral olja


1 tsk mald kanel


2 msk mald koriander


2 tsk gurkmeja


2 tsk mald spiskummin


2 tsk mald kardemumma


1 tsk cayennepeppar


2 stora gula lökar


6 klyftor vitlök


1 dl riven färsk ingefära


2 dl mald mandel

3 dl matlagningsyoghurt

1 dl grädde


2 dl kokosmjölk (ev mer att späda med)


1 kycklingbuljongtärning

3 msk citronsaft


3 msk socker


1 dl sultanrussin


1 tsk salt


Gör så här:
  1. Skär kycklingen i bitar.
  2. Bryn dem runt om i stekpanna. 
  3. Häll oljan i en kastrull/gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. 
  4. Hacka löken smått eller kör den i matberedare. Riv ingefäran och pressa vitlöken. Tillsätt detta i grytan.
  5. Mal mandeln smått och häll ner den. 
  6. Tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk. 
  7. Smula ner buljongtärningen, tillsätt citronsaft och socker. 
  8. Lägg i kycklingbitarna och russin. Låt koka minst 1 timma (på medelvärme) så köttet blir mört. 
  9. Smaka av med mer salt och socker, och späd med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om det blir för tjockt.

Raita:


3 dl matlagningsyoghurt


½ gurka skuren i tärningar


1 tomat skuren i tärningar

2–3 krm spiskummin


1 krm mynta

salt


(vitlök)


Gör så här:
  1. Blanda allt och smaka av med salt och ev mer kryddor. 
  2. Vill man kan man pressa i en liten vitlöksklyfta. 
  3. Ställ kallt i kylen en stund.
Servera kycklingen med raita, mango chutney, finskuren gurka, ris och gärna naanbröd eller chapati. 
Strö gärna över lite rostade cashewnötter vid servering.

Inga kommentarer: