söndag 3 juni 2012

Surdegsbaguetter

Foto: Carina Sörgårn

1 burk (150 g) vetesurdeg
1/2 pkt (25 g) jäst
5 dl vatten, kallt
13,5 dl (800 g) vetemjöl special
3 tsk salt
1 msk olivolja

Gör så här:
  1. Skaka burken med surdegen och häll ut den i en bunke. 
  2. Rör ihop surdegen med jäst och vatten. 
  3. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  4. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. 
  5. Degen får vara lös, men inte kladdig. 
  6. Forma degen jämn och fin. 
  7. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  8. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 4 bitar och rulla varsamt ut i önskad längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  9. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  10. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i ugnen.
  11. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. 
  12. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. 
  13. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: