söndag 24 september 2017

Tomatpaj med basilika


Pajdeg:
1 ½ dl vetemjöl (90 g)
drygt 1 ½ dl fint rågmjöl (90 g)
1 krm salt
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
1 ¼–1 ½ kg tomater
1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
olivolja
200 g lagrad ost, till exempel prästost eller parmesan, finriven
1 ½ msk potatismjöl
nymald svartpeppar
1 kruka basilika

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150 grader, använd varmluftsugn om du har det.
  2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär cirka 3 skivor av varje tomat. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen cirka 1,5 timme.
  3. Gör under tiden pajdegen: Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och arbeta till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. 
  4. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant cirka 26 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys. 
  5. Finhacka löken och pressa vitlöken, fräs alltsammans riktigt mjukt i olivolja.
  6. När tomaterna är färdiga höj ugnstemperaturen till 225 grader.  
  7. Klä kanten på pajdegen med aluminiumfolie och grädda pajformen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Blanda ost och potatismjöl. 
  9. Ta bort aluminiumfolien och fördela hälften av osten blandad med majsstärkelse i majbottnen. 
  10. Lyft upp tomaterna från bakplåtpappret med till exempel en pincett och fördela hälften ovanpå på osten, vrid över rejält med svartpeppar. 
  11. Fördela sedan hälften av den frästa löken ovanpå och hälften av basilikabladen. 
  12. Fördela resten av osten, tomaterna och  löken ovanpå och vrid över svartpeppar
  13. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut pajen och låt den vila ca 5 minuter. Ta sedan försiktigt loss kanten. 
  14. Strö över strimlade basilikablad och servera med sallad. 
  15. Pajen kan även serveras kall.

Inga kommentarer: